Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 05 Окт 2024, 04:41

Майчинство

<<

pitam

Мнение 19 Мар 2013, 15:06

Майчинство

Здравейте, предстои ми да се върна на работа след една година отпуск по майчинство. Детето ми ще посещава ясла, а имам и още едно, което е на три години и посещава детска градина. Работя на смени (включващи и такива до полунощ), почивните ми дни са разпределени нерегулярно (имам предвид, че работната ми седмица е повече от пет-дневна) и рядко включват съботи и недели. Като майка на две деца имам ли законови основания да претендирам пред работодателя си за коргиране на работния график? Благодаря предварително.
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 19 Мар 2013, 19:28

Re: Майчинство

Здравейте, и добре дошла във форума!

Относно работното време на майки с деца до 6-годишна възраст съществува разпоредба, която ограничава извънредния и нощен труд. Това е упоменато в чл. 140, ал. 4, т. 2 и 3 КТ; чл. 147, ал. 1, т. 2 и 3 КТ и чл. 7 и чл. 16 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Извънредният и нощен труд от майка на дете до 6-годишна възраст, са обект на ОТНОСИТЕЛНА ЗАБРАНА. Терминът "относителна забрана" означава, че за да полагате извънреден и нощен труд, работодателят трябва да разполага с Ваше писмено съгласие. Помислете, дали не сте подписала такъв документ.
Ако все още не сте, в никакъв случай не го подписвайте.
Съгласно чл.140 от КТ нощен е трудът, който се полага между 22,00 часа и 06.00 часа.
Относно работните дни в седмицата, в Кодекса на труда (чл.136) е упоменато каква е нормалната продължителност на работната седмица - 5 дневна; а нормалната продължителност на работния ден - 8 часа. Допускат се отклонения от това правило, едно от тях е производствена необходимост.

Поздрави!

Назад към Труд и работна заплата, личен състав