Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 05 Окт 2024, 04:17

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ОТПУСКА

<<

jeni1976.1976

Мнение 24 Сеп 2013, 15:37

ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ОТПУСКА

Здравейте
искам да попитам следното: от м.12.2009 до момента се осигурявах на 1000 лв
2010 г. не съм ползвала годишен отпуск тъй като родих на 31,08,2010
ползвах си 2 г. платеното майчинство и 1г. неплатено
на 01,09,2013 трябваше да съм на работа, но не почнах по неясни за мен причини и за това от 0,09,2013 си пуснах цялата отпуска която ми се полага - 2010 2011 и 2012
днес работодателя ми праща да подпиша спешно ново доп. спор. в което ми намаля заплатата на 328 лв.
и искам да попитам следното:
1. как ще ми се изчисли отпуската ?
2. редно ли е да подписвам докато съм отпуска?
3.как да изискам да ми я платят без да се налага да напускам?
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 24 Сеп 2013, 19:49

Re: ИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ОТПУСКА

Здравейте и добре дошла във форума!
Странно е че използвате изречението "на 01,09,2013 трябваше да съм на работа, но не почнах по неясни за мен причини". Щом майчинството е изтекло, би трябвало да се явите на работното си място. Не бяхте допусната ли? Или работодателят или някой от служителите Ви каза да не идвате на работа? Ако не сте се била на работното си място в първия работен ден след майчинството, работодателят би могъл да го използва срещу Вас и да направи опит да уволни дисциплинарно.
Относно първия въпрос: Отпуската се изчислява на база последния месец, преди да излезете в майчинство. Ако през месеца, непосредствено преди майчинството сте била в отпуск по болест, сумата на платения Ви отпуск ще е по-малка от обичайното нетно (чисто за получаване) възнаграждение, което сте получавала.
Много е важно следното: Подала сте молба за ползване на платен годишен отпуск за предишните години, но работодателят подписал ли е молбата Ви? Имате ли заповед ( или копие от молбата), която да удостоверява че ползвате годишен отпуск законно?
Относно допълнителното споразумение: Работодателят може само да увеличава трудовото възнаграждение едностранно. Но за намаляването му, не може да го извърши законно без подпис от Ваша страна върху допълнително споразумение към трудовия договор или заповед. Съветвам Ви, да не подписвате никакви допълнителни споразумения за намаляване на заплатата.
Относно последния Ви въпрос: Ако разполагате с документ, че молбата за отпуск е одобрена, работодателят е длъжен да Ви изплати възнаграждението. Ако не го направи, бихме Ви посъветвали да се обърнете към Инспекцията по труда. Най-крайният вариант е да изискате възнаграждението си по съдебен път.

Поздрави!

Назад към Труд и работна заплата, личен състав