Страница 1 от 1

Как да продавам легално ръчно изработени бижута

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2017, 16:30
от velemiraa
Здравейте. Моля ви за помощ! Разбрах, че е възможно да продавам ръчно изработени бижута без да е нужно да регистрирам фирма. В момента съм в майчинство. А иначе съм на трудов договор. Не желая да напускам работа, а само да продавам по 1-2 седмици в годината по фестивали и базари. Някой тук може ли да ми каже, какво разрешително ми трябва и как да декларирам доходите си. Всякаква информация ще ми е от полза. Благодаря ви!

Re: Как да продавам легално ръчно изработени бижута

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 12:26
от V.Ivanova
Здравейте,

За да продавате ръчно изработени бижута трябва да регистрирате фирма или да се регистрирате като упражняващ свободна професия. За да се регистрите като свободна професия, ще Ви е нужна диплома или сертификат, доказващ уменията Ви. Ако не нямате такъв документ НАП ще Ви откаже регистрация.

Трябва да знаете, че когато продавате своите произведения на фестивали и базари, сте длъжна при продажбата да издадете фискален бон или друг документ (квитанция, сметка ако сте упражняващ свободна професия). Напоследък НАП правят проверки за издаването на касови бележки, като посещават този тип събития. Глобите за физически лица са между 50 и 500 лв.

Ако продажбите Ви са редки, можете да ги декларирате в годишната си данъчна декларация за 2017 г. и да платите данък 10% върху приходите си.

Поздрави!

Re: Как да продавам легално ръчно изработени бижута

МнениеПубликувано на: 09 Ное 2017, 12:28
от velemiraa
Благодаря Ви много за информацията!