Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 03 Дек 2024, 23:53

Задържане на трудова книжка

<<

Veronika

Мнение 23 Сеп 2013, 20:32

Задържане на трудова книжка

Здравейте!
Напуснах работа преди около месец. Работодателят все още не ми е върнал трудовата книжка. Когато се обаждам в счетоводството все ми казват че не е оформена, защото шефът много пътувал и все не намирал време да я подпише. Колко време имат право да ми задържат книжката?
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 24 Сеп 2013, 19:29

Re: Задържане на трудова книжка

Здравейте!
При напускане е редно работодателят да Ви върне оформената и подписана трудова книжка веднага. За съжаление, това не винаги е възможно. Допустимият срок е 7 дни. Бихте могла да се обърнете към Инспекцията по труда. Често, проблемът с невърната трудова книжка се решава само с едно обаждане по телефона от тяхна страна.
За всеки месец, в който е задържана трудовата Ви книжка работодателят Ви дължи обезщетение в размер на едно брутно трудово възнаграждение. Ако сте претърпяла щети поради липсата на трудовата Ви книжка, отговорни са както работодателят, така и виновните длъжностни лица (обикновено лицето, изпълняващо длъжността "Човешки ресурси").
Съветваме Ви, все пак да опитате още веднъж по дипломатичен начин да получите трудовата си книжка.

Поздрави!
<<

Finansist

Мнение 01 Окт 2013, 13:25

Re: Задържане на трудова книжка

Никакви работодатели не са! Има само чорбаджии в България! Ако може да работим по 18 часа, и дори да плащаме на фирмата затова че ни е дала работа.

Назад към Труд и работна заплата, личен състав