Страница 1 от 1

Разлика доход за ДОО и здравноосигурителен доход

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2017, 22:19
от marina55
Здравейте,
Съдружник съм в събирателно дружество. През 2016 г. навърших възрастта за пенсия, имам и необходимия стаж, но не се пенсионирах, а продължавам да се осигурявам върху минимума (който досега беше 420 лв., а от 1 януари 2017 става 460 лв.). Здравно се осигурявам само за инвалидност, старост и смърт. С цел увеличаване на пенсията, имам желание в продължение на 1 година да се осигурявам върху 2600 лв. за ДОО, вместо върху минимума. В тази връзка имам 2 въпроса:
1. Възможно ли е да продължа да се осигурявам здравно върху 460 лв.? Т.е. осигурителният ми доход за ДОО да бъде 2600 лв., а здравноосигурителният ми доход да бъде 460 лв.?
2. Какво би се случило, ако направя всички месечни вноски върху 2600 лв., но, след края на годината, от годишната данъчна декларация на дружеството се окаже, че всъщност съм имала доходи под 2600 лв. месечно? Това ще унищожи ли валидността на направените от мен вноски?
Благодаря Ви предварително.

Re: Разлика доход за ДОО и здравноосигурителен доход

МнениеПубликувано на: 29 Яну 2017, 23:18
от V.Ivanova
Здравейте,

От зададения въпрос съдя, че обърквате различните видове осигуровки.

ДОО включва осигуряване за пенсия, общо заболяване и майчинство, старост и смърт, а работещите на трудов договор се осигуряват и за безработица.
Здравното осигуряване се извършва чрез съвсем различен фонд - НЗОК.

Относно първия въпрос: не, не е възможно за ДОО да се осигурявате върху различен доход от НЗОК.

Относно втория въпрос: искате да бъдете самоосигуряващо се лице, или по договор за управление?
Ако ще се самоосигурявате, осигуровките могат да се плащат от банковата сметка на дружеството, но не се признават за разход. Ще трябва да ги посочите в личната си данъчна декларация, както и ежемесечно да подавате осигурителна декларация образец 1.
Ако изберете да се осигурявате по договор за управление, счетоводителят на дружеството ще подава декларация образец 1 за осигурителния Ви доход. Ще трябва да сключите договор за управление с Дружеството.
Ако при началото на самоосигуряването посочите върху какъв доход ще се самоосигурявате, няма да имате проблем с валидността на осигурителните си вноски.

Поздрави!

Re: Разлика доход за ДОО и здравноосигурителен доход

МнениеПубликувано на: 31 Яну 2017, 20:45
от marina55
Благодаря Ви, г-жо Иванова! Вашият точен и изчерпателен отговор ми беше изключително полезен.