Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 03 Дек 2024, 21:53

Погасяване по давност + отказ УП2

<<

marina55

Мнение 12 Юни 2016, 21:29

Погасяване по давност + отказ УП2

1. Аз съм самоосигуряващо се лице. От 2000 г. насам се осигурявам за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт (17.8%), но в Регистъра на НОИ фигурирам като лице, осигуряващо се на 21.3%. Правя вноските до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който са дължими. От 2000 г. до сега не съм получавала парични обезщетения по болест. В НОИ завериха осигурителната ми книжка до 2009 г. включително (до тогава разликата 3.5% е погасена по давност), но не и 2010 г. Въпросът ми е: ако сега платя разликата 3.5% за м. декември 2010 (вноската е дължима през януари 2011), би ли трябвало да заверят цялата 2010 г.?

2. Длъжностното лице, което трябва да ми издаде УП2, отказва да го направи. Съгласно чл. 128а, ал. 1 КТ и чл. 5, ал. 7 КСО, то е длъжно да ми издаде УП2 в 14-дневен срок. Въпросът ми е: в кой закон и в кой негов член е фиксиран размерът на глобата за този случай, за да мога да се позова на въпросния закон и член?
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 14 Юни 2016, 09:31

Re: Погасяване по давност + отказ УП2

Здравейте,

Щом в регистъра на НОИ фигурирате като лице, което се осигурява на по-висок процент (21,3%), значи нещо не е наред с подаваните декларации образец 1 през годините, както и с регистрацията Ви като СОЛ.
Добре е да си вземете ПИК от НАП (безплатно е), и да си проверите партидата в системата им. Ако имате задължение за м.12.2010 г. и го платите, то би трябвало да се погаси. Също така поддържайте контакт с инспектора от НОИ, който е поел Вашия случай. Доста често се случва осигурителна вноска, която е платена, да "не се вижда" от инспекторите на НОИ (както те сами се изразяват).

Абсолютно сте права, че работодателят е длъжен да Ви издаде УП-2. Въпросът е: можете ли да докажете, че сте го поискала? Ако просто сте се обадила по телефона, и са Ви отказали, не можете да докажете че Ви е отказано. Съветът ми е да го поискате писмено: напишете искане в свободен текст, че желаете да Ви бъде издадено УП-2 за определения период, през който сте работила във фирмата. Изпратете го по пощата с обратна разписка, или чрез куриер. Ако не Ви бъде предоставено в 14-дневен срок, се обърнете към Инспекцията по труда.

Относно глобата: в много закони и наредби се говори за размер на глоба за неспазване на трудовото законодателство. В Кодекса на труда е написано следното:
Чл. 414. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 120 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г., изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работодател, който наруши разпоредбите на трудовото законодателство извън правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв.

Компетентната институция, която е упълномощена да налага тази санкция е Инспекцията по труда.

Пожелавам Ви успешно разрешаване на проблемната ситуация.
<<

marina55

Мнение 14 Юни 2016, 11:04

Re: Погасяване по давност + отказ УП2

Вашият изключително скоростен и конкретен отговор е много полезен за мен. Благодаря Ви, г-жо Иванова!

Назад към Труд и работна заплата, личен състав