Погасяване по давност + отказ УП2
1. Аз съм самоосигуряващо се лице. От 2000 г. насам се осигурявам за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт (17.8%), но в Регистъра на НОИ фигурирам като лице, осигуряващо се на 21.3%. Правя вноските до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който са дължими. От 2000 г. до сега не съм получавала парични обезщетения по болест. В НОИ завериха осигурителната ми книжка до 2009 г. включително (до тогава разликата 3.5% е погасена по давност), но не и 2010 г. Въпросът ми е: ако сега платя разликата 3.5% за м. декември 2010 (вноската е дължима през януари 2011), би ли трябвало да заверят цялата 2010 г.?
2. Длъжностното лице, което трябва да ми издаде УП2, отказва да го направи. Съгласно чл. 128а, ал. 1 КТ и чл. 5, ал. 7 КСО, то е длъжно да ми издаде УП2 в 14-дневен срок. Въпросът ми е: в кой закон и в кой негов член е фиксиран размерът на глобата за този случай, за да мога да се позова на въпросния закон и член?
2. Длъжностното лице, което трябва да ми издаде УП2, отказва да го направи. Съгласно чл. 128а, ал. 1 КТ и чл. 5, ал. 7 КСО, то е длъжно да ми издаде УП2 в 14-дневен срок. Въпросът ми е: в кой закон и в кой негов член е фиксиран размерът на глобата за този случай, за да мога да се позова на въпросния закон и член?