Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 03 Дек 2024, 23:26

Художник на свободна професия

<<

tislavkova

Мнение 20 Яну 2015, 13:53

Художник на свободна професия

Здравейте,
изработвам бижута, имам диплома за завършено художествено образование - приложни изкуства и искам да се регистрирам по Булстат, за да си е законно.
Изчетох двете ви статии, които са много полезни и Ви благодаря!
Въпросът ми е трябва ли задължително да се внасят социални осигуровки /здравните си ги внасям всеки месец/ и във връзка с това, ако няма да се плащат пенсионните осигуровки задължителна ли е регистрацията в НАП след регистрацията по Булстат в Агенцията по вписванията?
В случая става въпрос за това, че аз не изкарвам толкова от продажбата на бижута, че да мога да си позволя да ги внасям тези социални осигуровки всеки месец! От друга страна съм самотен родител с две малки деца и нямам друг доход! Има ли някакво облекчение за годишния данък общ доход накрая на годината при подаване на декларацията при такова семейно положение?
И последният ми въпрос е може ли да се направи онлайн регистрация по Булстат и задължително ли е да се направи на адреса по местоживеене или може и да се направи и в друг град?
Благодаря ви предварително!
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 20 Яну 2015, 14:21

Re: Художник на свободна професия

Здравейте!

От момента на регистрацията Ви като самоосигуряващо се лице дължите осигуровки на държавата за: ДОО (тук имате възможност за избор - само за фонд "Пенсии", или осигуряване с по-широк обхват включващо фондовете "Пенсии", "Общо заболяване и майчинство", "Безработица"), ДЗПО (ако сте родена след 60-та г.), ЗО (здравно осигуряване).
Могат да внасят само здравно осигуряване (с минимален месечен размер 33,60 лв.)хората с ТЕЛК и пенсионерите. Ако не влизате в някоя от тези категории дължите всички осигуровки, като най-икономичния вариант на осигуряването е около 109 лв. всеки месец.

След като се регистрирате като самоосигуряващо се лице, трябва да си направите и регистрация в НАП. Няма възможност това да стане онлайн, за съжаление. Формулярът за регистрация се подава в офисът на НАП по местоживеене (адресът по лична карта). Адресът за кореспонденция може да бъде различен, дори дейността може да бъде извършвана на различно място. Но осигурителните вноски и дължимият данък се плащат по банковата сметка на съответното ТД на НАП,където сте се регистрирала.

Съветът който си позволявам да Ви дам е следният: не избързвайте с регистрацията си като самоосигуряващо се лице. В нормативната база съществува понятие "дейност по занятие". Ако изработката на бижута е основен доход за Вас, Вие осъществявате "дейност по занятие" и тогава трябва да се регистрирате като упражняващ свободна професия. Ако доходите Ви от продажба на бижута имат случаен характер и са "между другото", просто подайте годишна данъчна декларация за физически лица и платете данъка на държавата.

Относно данъчното облекчение за деца: законодателството предвижда такова, но то ще влезе в сила чак през 2016 година.

А за изтеклата година можете да се възползвате от данъчното облекчение за работилите на минимална заплата. Можете да прочетете повече ето тук: http://2plus2.bg/articles/162-kak-da-po ... na-zaplata.

Поздрави!
<<

tislavkova

Мнение 20 Яну 2015, 18:23

Много Ви благодаря това е много важно да се знае, но веднага излизат още три въпроса!
Първият е при това положение на "дейност по занятие" ще ми бъдат ли признати тези 40% за разходи и другото е има ли някаква граница?! Има ли лимит на приходите ми, над който съм задължена да се регистрирам като самоосигуряващо се лице или платеното дължимо към държавата от приходите ми е достатъчно?
И третото е къде всъщност трябва да се регистрирам като упражняващ свободна професия или това се вписва само в самата декларация за физическите лица?
Много, много благодарности!
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 22 Яну 2015, 18:03

Изработката на бижута Ви прави автор, а при авторски възнаграждение се признават 40% нормативно признати разходи (необлагаеми).
Когато основната част от приходите Ви идват от продажба на бижута, тогава трябва да се регистрирате като упражняващ свободна професия.
Относно въпроса къде трябва да се регистрирате като упражняващ свободна професия, в първия Ви пост се съдържа отговорът на този въпрос :
1. В Агенцията по вписванията;
2. В НАП по местоживеене (където трябва да посочите видът на осигуряването си за ДОО - само за фонд "Пенсии", или бихте желали и за фонд "Общо заболяване и майчинство").
3. Трябва да си извадите осигурителна книжка от НОИ.

Назад към Труд и работна заплата, личен състав