Страница 1 от 1

онлайн продажби извън страната

МнениеПубликувано на: 07 Апр 2017, 14:06
от алина
Здравейте! Изработвам авторски дрехи, които възнамерявам да продавам в международна платформа, поръчките са от цял свят. Въпросът ми е как и какви данъци да плащам, да регистрирам ли фирма или мога да го правя като физ.лице.
Благодаря!

Re: онлайн продажби извън страната

МнениеПубликувано на: 10 Апр 2017, 21:53
от V.Ivanova
Здравейте,

Ако решите да осъществявате дейност като физическо лице, трябва да се регистрирате като самоосигуряващо се лице и всеки месец да плащате осигуровки, на тримесечие да плащате авансов данък и на края на годината да подавате годишна данъчна декларация. Тази регистрация обаче ще е възможна, ако представите някаква диплома пред НАП, доказваща квалификацията си. Ако не можете да се регистрирате като самоосигуряващо се лице, можете да осъществявате дейността си чрез фирма.
При продажби извън България (ЕС или извън ЕС), трябва да сте регистрирана по ДДС. В някои случаи трябва да начислявате ДДС, в други -не. Всичко зависи от конкретния случай.
Трябва да имате предвид, че физическите лица освен някои данъчни облекчения, нямат право на признаване на разходи за данъчни цели. А при фирмите се плаща корпоративен данък върху печалбата в размер на 10 процента.

Поздрави!