Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 18 Май 2024, 21:27

Задължително ли е да регистрираме фирма?

<<

тристана

Мнения: 1

Регистриран на:
03 Авг 2015, 09:41

Мнение 03 Авг 2015, 10:12

Задължително ли е да регистрираме фирма?

Здравейте, с приятелки решихме да се занимаваме с изработката на картички за рождени дни. Искаме да си направим сайт и да продаваме онлайн. Как стоят нещата със създаването на фирма в такъв случай. Задължително ли е да регистрираме фирма, ако ще продававаме единствено чрез интернет платформи, няма да имаме магазинче? Ще бъде ли необходимо да имаме касов апарат?
Благодаря предварително!
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнения: 57

Регистриран на:
26 Яну 2012, 21:55

Мнение 05 Авг 2015, 14:55

Re: Задължително ли е да регистрираме фирма?

Здравейте,

Вариантите са два:
1. Да регистрирате фирма. Плащанията ще получавате по банка или чрез алтернативни платежни системи. Има вариант и да не купувате касов апарат, в този случай куриерската служба ще издава документ на клиента. За да бъде възможно това, куриерската фирма трябва да притежава лиценз за универсални пощенски услуги. При фирмите, данъкът на края на годината се изчислява по следната формула: приход - разход = печалба (или загуба). Данъкът е 10 процента от размера на печалбата. Ако нямате дейност не сте задължени да се осигурявате във фирмата. Когато обаче фирмата започне да реализира приходи, ще трябва да се осигурявате в дружеството. Минималният размер на осигуровките е около 108 лв.

2. Някоя от вас двете да се регистрира като упражняващ свободна професия. Тази регистрация се извършва в НАП, като се изисква някакъв документ (диплома от учебно заведение с художествена насоченост, сертификат за завършен курс, или нещо др.), доказващ квалификация. От гледна точка на данъците и осигуровките, този вариант е по-неблагоприятен. Задължително трябва да се осигурявате, като минималната сума на осигуровките е около 108 лв. на месец. Осигуровките са дължими независимо дали имате приходи или не. Данъкът върху дохода се дължи независимо от разходите, които сте направили във връзка с дейността си. Единственото облекчение са разходите за осигуровки, които намаляват облагаемия доход, както и имате право на данъчно облекчение - 25% от приходите Ви. Ежемесечно се подават осигурителни декларации, както и тримесечни декларации за получения доход, прави се и годишно изравняване на дохода.

При избора на вариант трябва да вземете предвид бъдещото развитие на дейността си. Ако планирате да я разширявате, и да градите фирмена марка, по-добре да регистрирате фирма. Ако ще продавате своите произведения в международни платформи като etsy и dawanda, по-добре не регистрирайте фирма, докато не започнете да получавате значителни приходи.

Пожелавам ви успех в творческото начинание!
Поздрави!
<<

akolev

Мнения: 3

Регистриран на:
11 Сеп 2015, 13:35

Мнение 11 Сеп 2015, 13:47

Re: Задължително ли е да регистрираме фирма?

Искам да попитам, дали няма трети вариант ако работите сам? А именно търговия като ФЛ без регистрация и ползване на куриери и безналични плащания, поне докато проверите как върви дейността.

Защото не намирам никъде дефиниция над какъв обем продажби са търговия по занятие, съответно единствено условие е регистрация по ДДС, ако се надвърли прага по ЗДДС. Единствено остава непокрит въпросът с осигуровките, ако изобщо може да се каже дали са задължителни в този случай, особено ако се осигурявате и някъде другаде и работите сам в уеб магазина. В противен случай всеки продавач в OLX е нередовен. Според мен има някаква празнота в нормативната база за тези случаи.
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнения: 57

Регистриран на:
26 Яну 2012, 21:55

Мнение 11 Сеп 2015, 16:01

Re: Задължително ли е да регистрираме фирма?

Здравейте,

Няма трети вариант. Ако работите сам - тогава попадате в обхвата на самоосигуряването. Държавата винаги изисква да плащаме осигуровки, дори когато сме безработни.
Ако осъществявате търговска дейност (а търговията е именно това), тогава трябва да регистрирате фирма и да плащате данъци.Друг е въпросът, че държавата и данъчните служби (НАП) нямат нужния ресурс, с който да следят дейността на всички възможни платформи за търговия. Все още много физически лица, минават "между капките" - работят в сферата на сивата икономика и не плащат данъци и осигуровки.

Дейността по занятие не е свързана с обема продажби. А зависи дали има случаен характер, или сериозно се занимавате с тази дейност. Пример: ако работите на трудов договор, но продавате стария си телефон - това не е дейност по занятие. Ако обаче продадете онлайн 30 телефона за два месеца, явно развивате търговска дейност.

Поздрави!
<<

pepi12

Мнения: 1

Регистриран на:
05 Май 2016, 13:08

Мнение 05 Май 2016, 13:13

Re: Задължително ли е да регистрираме фирма?

Зравейте,
как стоят нещата с данъците при продаване на ръчно изработени изделия в международни платформи като etsy и dawanda.
Какви документи се подават? Издава ли се фактура към клиента, ако си регистрирана фирма? Благодаря!
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнения: 57

Регистриран на:
26 Яну 2012, 21:55

Мнение 13 Сеп 2016, 08:53

Re: Задължително ли е да регистрираме фирма?

Здравейте,

И за Вашия случай важи същото, написано в темата по-горе. В най-общия случай, данъкът е 10 процента от размера на печалбата.

Ако имате регистрирана фирма трябва да издавате фактури. Но издаването на фактури ще е най-малкият Ви проблем. Може би ще се наложи да се регистрирате по ЗДДС, в някои случаи ще начислявате ДДС на клиента, зависи от конкретния казус.
Ще Ви трябва опитен счетоводител.

Поздрави!

Назад към Нормативна базаcron