Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 18 Май 2024, 22:05

Продажба на ръчна изработка като допълнителен доход

<<

megi

Мнения: 2

Регистриран на:
21 Ное 2014, 10:37

Мнение 21 Ное 2014, 14:47

Продажба на ръчна изработка като допълнителен доход

Здравейте. Попаднах на статията Ви "Работя на трудов договор. Как да продавам бижутата си без да регистрирам фирма?". Много е полезна, но исках само да разбера, дали трябва да се направи регистрация или нещо друго предварително? Или просто в края на счетоводната година се декларира допълнителният доход? Отделно от това, аз по какъв начин ще докажа своя доход? Длъжна ли съм да издавам някакъв вид касови бележки (било то от кочан)? При една евентуална проверка от данъчните, нужни ли са ми някакви документи, които да представя?

Благодаря Ви предварително за отговора!
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнения: 57

Регистриран на:
26 Яну 2012, 21:55

Мнение 21 Ное 2014, 23:59

Re: Продажба на ръчна изработка като допълнителен доход

Здравейте!
Ако доходите Ви от продажба на ръчно изработени артикули имат случаен характер, бихме Ви посъветвали да не правите никакви предварителни регистрации. Просто ги декларирайте в годишната данъчна декларация за 2014 година, която се подава в срок до 30 април 2015 година.
Ако продавате своите произведения чрез интернет, можете да получавате плащания по електронен път или куриерската фирма може да издава касова бележка от Ваше име.
По-различна е ситуацията, ако желаете да продавате изработените от Вас неща на изложения, панаири и базари. В този случай законодателят е категоричен, че трябва да издавате касова бележка. Освободени от издаване на касови бележки са упражняващите свободна професия. Те издават квитанции, фактури или друг документ, различен от фискален бон.
Регистрацията като свободна професия обаче ще Ви обвърже със задължително плащане на осигуровки всеки месец. Минималният размер на осигуровките е 108 лв. Ще имате задължение и да подавате декларация по чл. 55 от ЗДДФЛ за всяко тримесечие, както и ежемесечна осигурителна декларация.
Можете и да регистрирате фирма на свое име, но това също ще Ви задължи да плащате осигуровки, отново с минимален размер 108 лв. В този случай обаче, повечето Ви разходи ще намаляват печалбата на фирмата Ви и накрая на годината може да се окаже, че не дължите никакви данъци на държавата.
Организацията на дейността Ви много зависи от обема на продажбите Ви, и от целите които сте си поставила.
<<

megi

Мнения: 2

Регистриран на:
21 Ное 2014, 10:37

Мнение 22 Ное 2014, 08:02

Re: Продажба на ръчна изработка като допълнителен доход

Здравейте отново и много благодаря за бързия отговор. В моя случай продажбите ми не са много и са предимно по интернет, но сега искам да участвам в базар за творци. Лошото е, че няма да участвам целогодишно на такива мероприятия, а ще трябва да плащам осигуровките, ако регистрирам свободна професия. Но разбирам, че това са вариантите.

Назад към Нормативна базаcron