Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 

Дата и час: 03 Дек 2024, 23:18

Трябва ли ми фирма?

<<

v_e_nn_y

Мнение 28 Май 2014, 20:07

Трябва ли ми фирма?

Здравейте!
Занимавам се с ръчна изработка на бижута и обмислям регистрация в www.10fingers.com, който се явява нещо като виртуален МОЛ с магазинчета на много ръчно творящи. Сред творците, продаващи чрез подобен тип магазини, се шири разбирането, че за да продаваш чрез такава платформа не е необходимо да имаш фирма.

Пиша тук със запитване дали тази информация е коректна и в случай, че наистина е, не е ли необходимо да се декларират доходите от продажбите.
*Прочетох подобните теми тук - на мен лично ми отказаха регистрация на свободна професия, тъй като на практика дипломата ми не отговаря на дейността, която искам да развивам. Като занаятчия също не мога да се "класирам" :)

Благодаря предварително за отговорите и отделеното време!
<<

V.Ivanova

Администратор

Мнение 30 Май 2014, 09:26

Re: Трябва ли ми фирма?

Здравейте!
Да нямате регистрирана фирма има и положителни и негативни страни. Много зависи какви са Вашите цели за дейността Ви по изработка на бижута. Като физическо лице сте длъжна да декларирате доходите си в годишната данъчна декларация в Приложение 4 - авторски възнаграждения. Неудобството е, че на отделен ред трябва да декларирате всяка продажба. Не е задължително да регистрирате фирма, ако ще продавате единствено чрез интернет платформи.
Ако искате обаче да продавате в свой магазин и да разгърнете по-мащабна дейност, ще трябва да регистрирате фирма.

Поздрави!
<<

v_e_nn_y

Мнение 30 Май 2014, 15:38

Re: Трябва ли ми фирма?

Благодаря за отговора!
Извинявам се, че ще продължа с въпросите, но искам да видя дали съм разбрала - мога за използвам Интернет плаформи ( а това важи ли за личен сайт?) за свободна продажба на бижутата си и всичко, което трябва да направя е да декларирам доходите си в данъчната си декларация. А как ще докажа това, което декларирам или подобно нещо не се налага? И има ли някакво ограничение на доходите, т.е. над определена сума реализирана чрез продажби да се изисква регистрация на фирма?
Извинявам се предварително, ако въпросите ми са твърде елементарни!

Назад към Нормативна база