Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 
Възрастта за пенсиониране ще расте, но по-бавно
Новини

Компромисен вариант за възрастта за пенсиониране ще се опита да намери правителството. Повторно замразяване на възрастта и стажа на масовата трета категория работещи няма да има през 2015 г., но и увеличението няма да е с по 4 месеца годишно, както е заложено в момента в закона. 

Това се разбра от думите на социалния вицепремиер Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет. Той заяви, че страната е поела ангажимент пред Брюксел за пенсионна реформа и че повторното й замразяване може да постави под риск еврофондовете, а могат да ни бъдат наложени и санкции. 

Представители на ЕК вече са предупредили социалния вицепремиер, че ще следят какво се случва, защото "няма никакво движение, дългосрочност и предвидимост на пенсионната реформа".

Калфин не отрече, че финансовият министър е поръчал на НОИ да разработят вариант за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. с нарастване с по 4 месеца на възрастта и стажа, но при обсъждането ще се коментират и други варианти. 

"Смятам, че четири месеца е прекалено стръмна скала за нарастване. Ще се опитам до края на тази година не просто да се промени едно число, но това да бъде поне един елемент от дългосрочните решения в пенсионната реформа. Няма смисъл, особено в този състав и по една много чувствителна тема, така да разхождаме предположения, защото това са проблеми, които вълнуват страшно много хора", обясни Калфин. От финансовото министерство официално не са коментирали потенциалния сблъсък между министър и вицепремиер.

Стъпката за увеличение на възрастта с по 4 месеца за трета категория бе приета от предишното управление на ГЕРБ, а БСП я замрази за тази година, за да търси дългосрочно решение. Такова обаче не беше предложено. Калфин вчера обясни, че няма данни в социалното министерство изобщо "някой да се е постарал да потърси дългосрочно решение". Така от 1 януари 2015 г., ако не се промени нищо в закона, мъжете от трета категория ще се пенсионират на 64 г., а жените на 61 г. 

Калфин обаче не приема това увеличение с по 4 месеца. Той сподели, че разговорите ще стъпят върху вариантите, разработени от консултативния съвет към служебния министър Йордан Христосков. 

Един от тях предвижда увеличение с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година. Има и още един екзотичен вариант, според който годината на пенсиониране ще зависи от годината на раждане, като крайната цел и при двата варианта е мъжете и жените да излизат в пенсия на 65 г.

Калфин заяви категорично, че трябва да има възраст за пенсиониране и за служителите в специалните ведомства - полицаи, военни и прочие. 

"Според мен освен стаж е редно за всички категории труд да има и възраст. Разбира се, това трябва да е съобразено с възможностите на тези хора в тази система да работят на друг вид работа", коментира вицепремиерът. 

Освен това трябва да се увеличат и годините за пенсия на работещите тежък труд от първа и втора категория, за да не се разтваря още повече ножицата между тях и масовата трета категория. 

Според закона хората с първа категория труд трябва да се пенсионират 8 години по-рано от тези с трета. Работещите втора категория трябва да се пенсионират три години по-рано от масовата категория. И тук обаче социалният вицепремиер ще отстоява по-плавна стъпка от предвидените 6 месеца на година от 2015 г. 

Изобщо не е ясно как кабинетът ще успее да прокара ограничаване на ранното пенсиониране на полицаи и военни и по-тежки условия за миньорите, защото и двете групи заплашват с масови протести, до края на годината остава едва месец, а разбирателството в правителството и подкрепата в Народното събрание са крехки. 


Назад
Опознай счетоводството за да го обикнеш!

Как да плащаме по-малко данъци и осигуровки?
Какви декларации трябва да подадем, за да ползваме данъчно облекчение? Как да избегнем глоба, ако сме в нарушение?
Вълнуващи и досадни едновременно въпроси, които си задава всеки предприемач и всеки човек, който плаща данъци и осигуровки.
Ако ровенето в нормативната уредба и заиграването с цифрите не са вашата страст - попитайте ни - на нас цифрите ни говорят. Ние свободно плуваме в океана на българското и международно данъчно и осигурително законодателство.

За кого е създаден този счетоводин портал?
За всички хора, които не са счетоводители, финансисти или юристи. За всички, които имат близки срещи с НАП, НОИ, общини и други държавни институции. Както и за всички, които са доверили счетоводството си на финансов специалист, но той им говори на непознат език.

Нашата мисия е да помогнем да хората, които не са финансисти или юристи по образование да разберат основните принципи на счетоводството и данъчното облагане. 

Целта ни е да „преведем” сложната счетоводна и данъчна терминология на разбираем език, да помогнем на хората да разберат своите права и задължения свързани с данъците и счетоводството. Нашият сайт е насочен и към ръководители и мениджъри, които се сблъскват с проблеми от счетоводен и данъчен характер.Научете повече за нас
Правилно ли е фирмите да декларират кои активи се ползват за лични нужди?
Да, редно е. Който ползва фирмено имущество, трябва да плаща данък.
Не, не е редно. Само ще се увеличи бюрокрацията.
Няма смисъл, който е укривал данъци, ще продължава да ги укрива.
Нямам мнение.
Работя в областта на сивата икономика, никога нищо не декларирам пред НАП.