Възползвайте се от услугата "Попълване на данъчна декларация за физически лица" на преференциална цена.
Изчислете работната си заплата, сумите на удръжките за осигуровки и данъци.
Изчислете дължимата законна лихва по всяко задължение.
Изчислете дължимата лихва по предоставени или получени заемни средства.
Място за консултации и дусксии по спорни казуси. 
Данък върху вредните храни
В края на 2009 г., преди да вдигне рязко акциза на цигарите и алкохола, тогавашният финансов министър Симеон Дянков обеща 130 млн. лв. от събрания косвен данък да отиват за здравни програми. Не отидоха.

Сега има нова идея на здравния министър Петър Москов за въвеждане на акциз, който да се разпростира върху всички вредни храни и напитки - солени, сладки, газирани и с хидрогенирани мазнини. Идеята е те да бъдат обложени с 10% акциз, да станат по-скъпи и непривлекателни и така българите да се откажат от шоколада, чипса, ядките, зрънчовците и лимонадата. Освен това събраният акциз от 200 млн. лв. ще отива само за профилактични програми и прегледи. Ако, разбира се, финансовият министър се съгласи и депутатите одобрят предложението.

Има няколко "но" извън ползата от това всички да знаят кои са вредните и кои полезните храни. Първото е, че държавата така и не успява да се пребори със сегашния сив сектор в цигарите, петрола и алкохола, който се оценява на над 1 млрд. лв. годишно. Нищо не пречи на част от производителите на суперсладки и солени продукти да потънат в него и гаранцията, че няма да бъдат хванати, е същата. Може да се окаже, че чиновниците не стигат, за да следят чипса и газираното и техният брой да нарасне лавинообразно.

Съществува и възможност някой да попита защо държавата не си потърси парите от близо 2 млн. неосигурени за здраве, вместо да въвежда нови данъци. Или да попита защо не се запушват пробойните в здравната каса и болните доплащат в брой за здраве 4 млрд. лв. над платените здравни осигуровки. А освен това да забрани на деца да се продават не само цигари, но и зрънчовци, ако са доказано вредни.

Изглежда, да увеличиш данък и да кажеш, че парите ще отидат за здраве, изглежда популярно. Само че данъци се увеличават, след като докажеш, че си направил всичко възможно да събереш повече. А в случая държавата не е.

 


Назад
Опознай счетоводството за да го обикнеш!

Как да плащаме по-малко данъци и осигуровки?
Какви декларации трябва да подадем, за да ползваме данъчно облекчение? Как да избегнем глоба, ако сме в нарушение?
Вълнуващи и досадни едновременно въпроси, които си задава всеки предприемач и всеки човек, който плаща данъци и осигуровки.
Ако ровенето в нормативната уредба и заиграването с цифрите не са вашата страст - попитайте ни - на нас цифрите ни говорят. Ние свободно плуваме в океана на българското и международно данъчно и осигурително законодателство.

За кого е създаден този счетоводин портал?
За всички хора, които не са счетоводители, финансисти или юристи. За всички, които имат близки срещи с НАП, НОИ, общини и други държавни институции. Както и за всички, които са доверили счетоводството си на финансов специалист, но той им говори на непознат език.

Нашата мисия е да помогнем да хората, които не са финансисти или юристи по образование да разберат основните принципи на счетоводството и данъчното облагане. 

Целта ни е да „преведем” сложната счетоводна и данъчна терминология на разбираем език, да помогнем на хората да разберат своите права и задължения свързани с данъците и счетоводството. Нашият сайт е насочен и към ръководители и мениджъри, които се сблъскват с проблеми от счетоводен и данъчен характер.Научете повече за нас
Правилно ли е фирмите да декларират кои активи се ползват за лични нужди?
Да, редно е. Който ползва фирмено имущество, трябва да плаща данък.
Не, не е редно. Само ще се увеличи бюрокрацията.
Няма смисъл, който е укривал данъци, ще продължава да ги укрива.
Нямам мнение.
Работя в областта на сивата икономика, никога нищо не декларирам пред НАП.